Besparen op je boodschappen

18 tips om te besparen op boodschappen!

De boodschappen. We hebben vaak niet eens door hoeveel geld we daar wel niet aan uitgeven. Dat kan minder, veel minder. Met deze tips haal je er zeker 30% vanaf.

 

Ik was zo iemand die vier keer per week naar de winkel ging. Even dit, even dat. Elke keer was ik minimaal 20 euro kwijt. Door al die kleine boodschapjes had ik geen inzicht in wat we nou eigenlijk uitgaven aan boodschappen. Wel merkte ik dat er veel minder gespaard werd dan ik wilde. Toen ik mijn rekenmachine erbij pakte en het eens uitrekende (gewoon in internetbankieren zoeken op de naam van de winkel of winkels waar je altijd naartoe gaat) schrok ik me een ongeluk. Sommige maanden ging er wel 700 euro naar onze plaatselijke Albert Heijn. Niet normaal. Dat is voor sommige mensen een parttime inkomen. Alleen maar aan eten en drinken. Dat moest anders. Eerst dacht ik: ik ga gewoon naar een andere, goedkopere winkel. En het hielp inderdaad om de AH links te laten liggen en naar de Aldi te gaan. Dan nog was het iedere week duurder dan ik wilde. Dus koos ik voor ingrijpende maatregelen. Ik wilde het voortaan van 60 euro per week doen. Een beetje extreem misschien, zoń stap terug. Maar die 60 euro per week was de realiteit voor veel mensen in Nederland. Die moesten het daarmee doen en dat lukte ze. Dus waarom konden wij dat niet? Ik dacht: als dit me lukt, weet ik hoe ik bespaar en kan ik daarna de teugels weer een beetje laten vieren. Dat krappe budget was een uitdaging, maar het lukte.

DIT ZIJN MIJN 18 GOUDEN TIPS

 1. Plan je maaltijden voor de hele week. Misschien niet zo spontaan als je zou willen leven maar dit scheelt echt het meeste geld.

 

 

 1. Ga in één keer de wekelijkse boodschappen doen. Dan kun je halverwege de week nog één keer terug voor wat vers fruit en groente.

 

 1. Check de aanbiedingen maar laat je niet gek maken. Heeft AH 1+1 dan is dat een goede aanbieding als het om dingen gaat die je toch nodig had. Ze hopen dat je de rest van je boodschappen dan ook daar haalt, waardoor je uiteindelijk gewoon duurder uit bent.

 

 1. Ik ben hier te lui voor, maar als je echt goedkoop uit wilt komen haal je alles op de plek waar het het goedkoopst is. Wc-papier bij Kruidvat, groente bij Lidl, vlees in de aanbieding bij Albert Heijn. Maar dit kost ook een hoop tijd en energie, en als je met de auto gaat, ook benzine.

 

 1. Betaal je boodschappen contant. Ik heb een pot met contant geld op de aanrecht staan, precies genoeg voor de boodschappen van die maand. Daar haal ik geld uit en stop ik mijn bonnetjes in. Zo heb ik veel beter door wat ik uitgeef en wanneer het geld bijna op is.

 

 1. Koop in wanneer het goedkoop is. Wc-papier – daar heb je het weer – goed in de aanbieding? Dan koop je 10 pakken. Beetje een aanslag op je budget deze week, maar de komende maanden bespaar je ermee.

 

 1. Combineer ingrediënten. Dus zijn de tomaten in de aanbieding? Dan kun je die door de sla doen, er tomatensaus van maken, soep en een stoofpotje. Doen ze in restaurants ook en scheelt een hoop geld.

 

 1. Doe alleen boodschappen. Zonder je kinderen dus. Anders gaat je hele wekelijkse budget op aan Dora-koekjes en Smarties.

 

 1. Kook, warm niet op. Koken from scratch, scheelt ontzettend veel geld. Gewoon tomatensaus maken, zelf, van tomaten. Niet van die potjes uit de fabriek. Geldt ook voor babyeten. Olvarit is niet blij met me, maar dit kost je zo 10 euro teveel in de week.

 

 1. Check eerst thuis wat je nog hebt, voor je het zoveelste blikje tonijn in huis haalt. Zo voorkom je ook dat je ongeopende spullen weg moet gooien. Zonde.

 

 1. Avondeten over? Niet weggooien. Aardappels kun je de volgende dag opbakken. Chili con carne rol je in een wrap met zure room en kaas. Denk creatief. Of je warmt het gewoon op in de magnetron tijdens de lunch de volgende dag.

 

 1. Geef je kids geen liga’s en pakjes mee naar school. Toch slecht voor ze. Kies voor vers fruit en water of limonade.

 

 1. Kies een goedkope winkel. Er is altijd discussie wat goedkoop is, maar ik denk dat we allemaal wel weten dat sommige winkels gewoon duur zijn, ook als je daar b-producten koopt of de tomatensaus daar dan weer wel heel goedkoop is.

 

 1. Minder vlees. Lijkt me sowieso goed. Meer groente in plaats daarvan. Vlees is echt een van de duurste producten die ze in de winkel verkopen.

 

 1. Laat je niet verleiden. Houd je aan je boodschappenlijstje.

 

 1. Check je bon. Heb je de korting wel gekregen? Hoe vaak ik wel niet terug moet naar de servicedesk om geld terug te vragen. Geldt ook voor producten met korting omdat ze niet lang meer houdbaar zijn.

 

 1. Die houdbaarheidsdatum. Neem die met een korreltje zout. Bij vlees bijvoorbeeld moet je oppassen, maar, zeg, hagelslag kun je prima na de houdbaarheidsdatum nog opeten. Vertrouw je neus en je ogen bij het beoordelen of het nog kan.

 

 1. A-merken zijn niet nodig. Bij heel veel producten proef je het verschil écht niet. Cola, dat is misschien één van de weinige dingen. De rest is prima te eten!

En dan na een maand nog eens uitrekenen hoeveel je uit hebt gegeven aan boodschappen. Wedden dat het je minimaal 30% scheelt? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *